☰ menu
CURSUSSEN EN OPLEIDING

OriŽntatie-cursus Voeding en Antroposofie
Een 2-daagse cursus bestemt voor diŽtisten en 4e-jaars studenten diŽtetiek.
Het betreft een eerste kennismaking met antroposofische gezichtspunten over voeding, mensbeeld, landbouw en onderzoek. Deze cursus biedt een integrale kijk op voeding, mens en aarde. In deze cursus zal de relatie tussen voeding en de salutogenese (zelfgenezend vermogen) van het lichaam meer tot leven komen.

De cursus omvat de volgende onderdelen:
ē Het antroposofisch mensbeeld (3-ledig en 4-ledig). Wat nemen we waar en welke mogelijke ingang is er voor voedingstherapie?
ē De driegeleding in de plant en werkzaamheid in het menselijk lichaam.
ē Een kennismaking met de fenomenologie als methode om tot kennis te komen.
ē De betekenis van granen in de voeding (theorie en praktijk).
ē De rol van de zintuigen, waaronder de smaak (theorie en praktijk).
ē De betekenis en het belang van de biologisch-dynamische landbouw.
ē Onderzoek: wie, hoe en waar vindt (kwaliteits)onderzoek plaats?

De lunches zijn een wezenlijk onderdeel van de dag en ter voorbereiding zal de deelnemers gevraagd worden voor de 2e dag van te voren thuis iets te bereiden en mee te brengen.

Literatuur ter bestudering wordt zoveel mogelijk vooraf aangegeven en is meegerekend in de studiebelasting.

Data: vooralsnog is er geen cursus gepland
Aantal deelnemers: minimaal 8
Tijd: 9.00 Ė 17.00 uur
Locatie: Helicon, Socrateslaan 22a, 3707 GL Zeist

Kosten: Ä 350,- (incl. lunch, koffie en thee), voor 2 dagen

Accreditatie: wordt aangevraagd (en is eerder toegekend) bij St. ADAP (12 punten)

Informatie : Tessa Bonnema tessabonnema@gmail.com

De aanmelding is definitief na betaling van het bedrag op rekeningnummer: NL37 TRIO 0198 3720 35 t.n.v. Nederlandse Vereniging van Dietisten werkzaam vanuit de Antroposofie o.v.v. oriŽntatie-cursus 2019


Academie Antroposofische Gezondheidszorg

De 6e Interdisciplinaire basismodule is gestart in september 2019


De Academie Antroposofische Gezondheidszorg ( AAG) is een initiatief van de beroepsverenigingen en applicatieopleidingen in het veld van de Antroposofische Gezondheidszorg.
De Academie is opgericht om in nauwe samenwerking met het beroepenveld bij te dragen aan de (na)scholing van hoger opgeleide professionals (niveau HBO en academisch). Hiertoe biedt de Academie cursussen en studiedagen aan, werkt nauw samen met andere antroposofische opleidingen, ontwikkelt een netwerk met enkele hoger onderwijs instellingen in Nederland en daarbuiten en streeft naar maatschappelijke erkenning.

Een centraal aanbod is de Interdisciplinaire basismodule. Dit blok is bedoeld voor alle hoger opgeleide professionals in het veld van gezondheidszorg en welzijn die geÔnteresseerd zijn in een vorm van integratieve gezondheidszorg, gericht op het versterken en ondersteunen van het genezend vermogen van de patiŽnt. De antroposofische gezondheidszorg maakt gebruik van actuele wetenschappelijke kennis en vult deze aan met vanuit de antroposofie ontwikkelde inzichten en therapieŽn. Dat biedt de mogelijkheid tot een meer holistische individuele benadering gericht op duurzame gezondheid. Veel patiŽnten/cliŽnten vragen om deze integratieve zorg en behandeling.

De basismodule kan als een op zich zelf staande intensieve oriŽntatie gevolgd worden. Tevens is deze het eerste blok van de antroposofische applicatieopleidingen voor artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychotherapeuten. Voor andere beroepsgroepen zal de basismodule deel uitmaken van de registratie-eisen.
De cursus bestaat uit tien maandelijkse tweedaagse bijeenkomsten in Zeist, een aantal huiswerkopdrachten en een individueel werkstuk ter afronding.

De volgende basismodule start in september 2020.

De Academie heeft een eigen website: www.academieag.nl
Hierop staan gegevens over de Academie en de interdisciplinaire basismodule, aanmelding en intake.


Moduleleiders: Guus van der Bie en Hannie Bakker